Energie-positieve voornemens voor 2019
Een aantal deelnemers van BE+ werkt op dit met de overheid en het bedrijfsleven aan de totstandkoming van een convenant energie-producerende bedrijventerreinen. BE+ houdt zich bezig met het verduurzamen van bedrijventerreinen in Nederland en wil 250 bedrijventerreinen energiepositief en CO2neutraal te maken. De Noord-Hollandse bedrijventerreinen Hoorn 80 en de Alkmaarse Boekelermeer zijn koplopers van BE+.
Sterke organisatie
Door afspraken vast te leggen hoopt BE+ dat er sneller concrete plannen worden gemaakt en uitgevoerd. Door een sterke organisatie neer te zetten, kan ook kennisdeling makkelijker plaatsvinden. Binnen een actief netwerk worden best practices gedeeld en succesvolle projecten in het zonnetje gezet. En dat inspireert weer andere ondernemers.Een Trip Advisor-achtige site waarop deelnemers projecten kunnen beoordelen, draagt bij aan onderlinge uitwisseling van ervaringen. Een competitie-element stimuleert ondernemers om hun beste beentje voor te zetten.
De twee Noord-Hollandse deelnemers zijn al sterk georganiseerd als respectievelijk Hoorn80 Energiepositief(uitvoering: ECWF) en Boekelermeer Energiepositief (uitvoering: EPA). De uitvoerende zusterorganisaties EPA en ECWF hebben al de eerste succesvolle projecten in uitvoering, waaronder grootschalige collectieve inkoop van zonnepanelen.
Wetgeving belemmerend
Wet- en regelgeving die is gericht op verduurzaming staat soms verduurzaming in de weg. Dat projecten met een terugverdientijd boven de vijf jaar niet verplicht worden gesteld, belemmert bijvoorbeeld het lange-termijn denken. Terwijl een visie op de toekomst juist nodig is structurele verduurzaming te verwezenlijken. Verder is handhaving van de regels een knelpunt; omgevingsdiensten hebben weinig zicht op wat gebeurt op bedrijventerreinen. Aanpassing van regels en betere handhaving zouden in een convenant kunnen worden vastgelegd. Op die manier kan het energiepositief maken van bedrijventerrein worden versneld.
Verbinden en ontzorgen
Deelnemers zijn het er over eens dat het commitment op ambities, doelen en aanpak duidelijk gedefinieerd moet zijn in het convenant. “Energie neutraal in 2050” lijkt een goede stip op de horizon. De belangrijkste taak voor BE+ is, onder meer via EPA en ECWF, de organisatiegraad te versterken, bedrijven te verbinden en ondernemers te ontzorgen en het aanbieden van instrumenten die resultaten meten en processen versnellen. Het convenant kan een belangrijke toegevoegde waarde hebben als het gaat om bewustwording, het vergroten van het netwerk, onderlinge communicatie en financiering van projecten. TNO gaat met deze input van betrokken partijen verder met het ontwikkelen van het convenant.